Blog

Prostredníctvom podcastov, článkov, videí Vám budeme prinášať informácie, ktoré sú veľmi dôležité pre proces učenia. Je možné, že mnohé veci budete počuť prvýkrát a že Vám úplne zmenia pohľad nielen na učenie, ale aj život všeobecne. Budeme radi, ak sa s nami vydáte na túto DOBROdružnú jazdu do zákulisia procesu učenia.

Vaše skúsenosti a názory môžete s nami a ostatnými dospelákmi zdieľať v komentároch pod každým článkom. 

  • Všetko
  • emócie
  • myseľ
  • telo

Rozhovor s Radanou Lencovou, autorkou písma Comenia Script

Písmo Comenia Script sa stáva čoraz viac a viac populárne. Prečo je tomu tak? Aké sú jeho výhody? Naozaj je vhodné pre prvákov? V čom je napomáhajúce pre ľavákov?
Na tieto a ešte mnohé otázky sme sa rozprávali s autorkou písma Comenia Script, Radanou Lencovou.

Čítaj viac →

Máte aj vy doma špičkového bežca so zaviazanými očami?

Bez funkčného emočného mozgu sme tak trošku ako slepé kuriatka, ktoré poslepiačky hľadajú svoje zrnká a veľmi ľahko vbehnú nepriateľovi priamo do otvorenej tlamy. Strácame svoju intuíciu, sme ľahšie manipulovateľní aj zastrašiteľní. Prestávame vedieť ako udávať smer svojho života.
Klasická výchova kladie veľký dôraz na výkon a výsledky- teda funkcie racionálneho mozgu. Emóciám našich detí nevenujeme príliš veľkú pozornosť a preto ich emočný mozog prestáva plniť svoju funkciu.
Ako dosiahnuť rovnováhu medzi emocionálnou a racionálnou časťou mozgu? A prečo je tak dôležitá?

Čítaj viac →
jedlo pre mozog

Jedlo pre mozog (tipy na recepty)

Ako môžeme podporiť svoje deti v učení a koncentrácii? Napríklad aj tým, že im naservírujeme jedlo, ktoré schopnosť sústredenia podporí a nie naopak. Presne tak, niektoré potraviny totiž robia presný opak. Ale o tom nabudúce. Dnes sa zamerajme na to, ako obohatiť jedálniček o prospešné jedlá v podobe, v akej im deti neodolajú 🙂

Čítaj viac →
zdrava vyziva stastne deti vzdelavanie deti online

Deficit pozornosti alebo deficit výživy pre mozog?

Šťastné deti sa dokážu sústrediť na učenie. Ako môžeme ich koncentráciu podporiť? Napríklad aj výberom konkrétnych potravín pre podporu mozgu, sústredenia a pamäti. 10 skvelých tipov nájdete v tomto článku. Okrem toho sa zameriame na dôležité súvislosti – ako črevá ovplyvňujú mozog, ako súvisí zápal v detskom mozgu s ADHD a ako nové vedné odbory nutričnej psychológie a nutričnej psychiatrie prinášajú progresívne jednoduché metódy, ktoré fungujú.

Čítaj viac →
hejneho stastne deti vzdelavanie deti online

Hejného šťastné deti

Profesor Hejný vidí matematiku ako objavovanie a radosť. Zamenil poučky a vzorce za osobnú skúsenosť a spoluprácu. Namiesto učenia sa vzorcov naspamäť – žiaci experimentujú, vymýšľajú, diskutujú svoje nápady a argumentujú za svoje postupy. Takto spoločne objavujú riešenia úloh.
Viete si predstaviť ako to vyzerá v triede na hodine matematiky?
Najmä – viete si predstaviť radosť v očiach detí, keď riešenia úloh, ale aj vzorce a poučky objavia samy?

Čítaj viac →
emocie stastne deti vzdelavanie deti online

Emócie: Čo vlastne sú a ako s nimi (ne)robiť?

Emócie sú ako lakmusové papieriky.  Dávajú nám signál o tom ako sa máme, v akom sme rozpoložení. Emócie prichádzajú cez telo – máme zrazu zovretý  žalúdok alebo srdce, slzy sa nám tlačia do očí, cítime silu v pažiach – najradšej by sme do niečoho udreli alebo kopli. Všetky tieto, ale aj jemnejšie signály indikujú to, čo by sme práve potrebovali. Možno je to objatie, možno kúsok priestoru pre seba, možno vypočutie alebo len sa ísť konečne po celom dni posadiť a najesť. 

Čítaj viac →